Waarom ik als millennial nu al moet nadenken over mijn pensioen

Vanaf juni 2055, dan ben ik 65 jaar oud, zal ik maar liefst €4 (nee dit is geen typfout, ik bedoel echt vier euro) netto per maand ontvangen van mijn pensioenuitvoerder. Dat is iedere maand een ijsje! Allemaal bij elkaar gespaard toen ik als studente in een eetcafé in Amsterdam werkte.

‘Dat is pas over veertig jaar’

Dat klinkt prima gedaan, ware het niet dat ik mij deze maand al vier jaar als afgestudeerd marketeer op de arbeidsmarkt begeef en ook in die hoedanigheid werkzaam ben geweest. De afgelopen vier jaar heb ik precies €0 pensioen opgebouwd.

Ik zal over veertig jaar (als ik 67 jaar en 3 maanden oud ben) iedere maand €1.138 netto AOW ontvangen. Dat is maar €51,88 meer dan de bijstandsuitkering die een alleenstaande op dit moment ontvangt (gebaseerd op 70% van het wettelijk minimumloon per 1 januari 2017) – dit als vergelijkingsmateriaal om aan te tonen dat de AOW geen vetpot is.

‘Van zeiljacht naar koopjesjacht’

Op dit moment heb ik qua geld niets te klagen, maar aangezien mijn pensioengerechtigde leeftijd (als die tegen die tijd nog bestaat) in nog geen velden of wegen te bekennen is, denk ik ook niet na over “geld voor later”. Nu wil ik ieder jaar skiën in Oostenrijk, een hippe hoekbank in mijn VT-wonen huis en rond Kerst met mijn vriend naar New York. Oh ja, iedere week uit eten en iedere maand tenminste één nachtje weg is ook geen uitzondering. Vorige week ben ik zelfs naar mijn eerste benefietdiner geweest. Kortom, ik leid een luxe leven zoals zoveel yuppen in Amsterdam.

Maar wat als ik niet meer werk (niet meer wil of kan werken misschien) en van mijn “welverdiende” pensioen wil genieten? Dan is die elfhonderd euro niet genoeg en zal ik op het figuurlijke houtje moeten bijten. Bestaat er een groter contrast?

Millennials denken niet aan later, wij leven in het nu

Ik ben niet de enige hoor, er zijn steeds meer zzp’ers en daarmee steeds meer mensen die hun pensioen niet (goed) geregeld hebben. Daar komt ook nog eens bij dat wij, millennials, de eerste generatie sinds tijden is die minder rijk zal worden dan onze ouders. Mijn generatie beseft zich dit over het algemeen niet.

Vlak nadat ik mij realiseerde dat ik grote problemen ga hebben als ik niet snel in actie kom, kwam er een uitnodiging van de community Ambitieuze Meisjes. Of ik naar een persontbijt van BeFrank wilde om te luisteren naar Martine Hafkamp (vermogensbeheerder en oprichter van Fintessa) over beleggen door vrouwen en Marianne de Boer (Algemeen Directeur van BeFrank, onderdeel van Delta Lloyd) over pensioenbeleggen. Goede timing dus.

Nú starten met pensioenbeleggen

Is er nog hoop? Heeft het nog zin om te sparen voor ons pensioen? De koopkracht van het geld op je spaarrekening wordt minder, de rente op je spaarrekening daalt nagenoeg ieder kwartaal en als je veel eigen vermogen hebt, moet je daar nog belasting over betalen ook. Beleggen lijkt dus zo gek nog niet.

Als ik twintig jaar lang, vanaf mijn 67e levensjaar iedere maand €1.000 netto extra wil ontvangen, moet ik een vermogen van €240.000 opbouwen. Op Doelbeleggen.nl doe ik een check. Als ik nu €5.000 inleg en de komende veertig jaar iedere maand €200 bijstort heb ik 95,3% kans dat ik mijn doel behaal.

Dat lijkt me de moeite. Nu iedere maand €200 euro sparen en later iedere maand €1.000 innen. Kom jij dan in 2070 mijn tachtigste verjaardag vieren? Als het goed is, kan ik mij dan toch nog een feest permitteren.